Opskrifter med svampe


SVAMPESUPPE:
500 g svampe skåret i stykker
150 g bacon skåret i tern
1 løg skåret i tern
2 fed hvidløg (presset)
1 l grønsagsbouillon
2 ½ dl mælk
2 spsk. mel
smør eller olie til stegningen
salt og peber samt citronsaft og persille efter behag

Bacon ristes i en gryde. Tilsæt evt. smør eller olie hvis bacon ikke afgiver nok fedtstof. Løg og hvidløg tilsættes og steges til løgene er klare. Svampene tilsættes og steger med i ca. 10 min. Der tilsættes bouillon og mælk. Suppen koges videre i ca. 15 min. Suppen jævnes, smages til med citron og persille og serveres med et godt brød.

 

En god kurvfuld kantareller fra en klitplantage i Thy. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://www.ornit.dk/">ornit.dk</a>.

En god kurvfuld kantareller fra en klitplantage i Thy. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

SVAMPEPICKLES:
250 g kantareller (gerne små)
2 peberfrugter (gerne rød og grøn)
¼ rødløg
¼ l æbleeddike
80 g rørsukker
1 spsk. mel
1 spsk. sennepspulver
½ tsk. karry
¼ tsk. salt
½ dl vand

Svampene renses og peberfrugter og rødløg skæres i tern. Eddiken sættes over med sukker og bringes på kogepunktet. Grønsagerne får et opkog i eddiken i 2 min. Mel, sennepspulver og karry blandes og røres op med vand til en jævning, som kommes i under omrøring. De hele koges igennem i 1 min. og hældes på rene glas. Vil man være sikker på lang holdbarhed må der tilsættes Atamon.
Denne svampepickles går fint til både varme retter og til smørrebrød.

 

Svampetærte med rosmarin. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Svampetærte med rosmarin. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

SVAMPETÆRTE:
Tærtedej:
3 dl mel – gerne en blanding af ølandshvede og spelt
100 g smør
salt
koldt vand til at samle dejen
Smørret smuldres i melet og salt tilsættes. Dejen samles med kold vand og hviler i 30 min. på et koldt sted. Dejen rulles ud til passende størrelse og lægges i en tærteform. Tærten forbages ved 180 grader i ca. 15 min. Til den er lysebrun.

Fyld:
200 g kantareller eller andre spisesvampe
1 ½ spsk. olivenolie til stegning
75 g bacon i tern
75 g skinke i strimler
½ løg (hakket)
1 fed hvidløg (presset)
75 g soltørrede tomater i strimler
Svampe, bacon og skinke ristes i olie på panden sammen med løg og hvidløg. Salt og peber drysses på. De soltørrede tomater kommes ved og steger med et øjeblik.
Fyldet kommes i den forbagte tærte.

Æggemasse:
3 æg
1 ½ dl mælk
1 dl creme fraiche
¼ tsk. salt
1 spsk. rosmarin (frisk og fintsnittet)
Æg og mælk piskes sammen med salt. Creme fraiche røres i sammen med rosmarin.

Tærten bager færdig i ca. 12-15 min. ved 180 grader til æggemassen er stivnet og har fået en let lysebrun skorpe.

 

Læs om svampenes kulturhistorie i Thy: [klik her].