Opskrifter med blåbær


Blåbærtærte. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Blåbærtærte. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

BLÅBÆRTÆRTE:
5 dl blåbær (mosebøllebær)
sukker
250 g hvedemel
salt
sukker
150 g smør
1 æg

Bærrene skylles og koges ved svag varme med sukker efter behag.
Dej: Melet hældes op i en skål og tilsættes ½ tsk. salt og 1 spsk. sukker.  Heri smuldres smør skåret i tern. Dejen samles med et æg og eventuelt en smule vand.
Dejen hviler ca. ½ time et køligt sted.
Dejen rulles ud så den passer til en almindelig tærteform. Dejen lægges i formen og trykkes let fast.
Tærten forbages ved 180 grader midt i ovnen ca. 15 min.
Nu kommes bærrene i tærten og den bages færdig i 8-10 min.
Tærten serveres evt. med kold creme fraiche.

 

BLÅBÆRSUPPE:
500 g friske blåbær (mosebøllebær)
1 l vand
150 g sukker
50 g kartoffelmel

Man kan efter lyst og behag tilsætte ½ stang vanilje til suppen. Eller ½ stang kanel samt 1 u-sprøjtet citron skåret i skiver.
Skyl blåbærrene og kog dem i vandet i ca. 15 min. Suppen sødes og jævnes med kartoffelmel, rørt op i lidt vand. Daggammelt brød, skåret i tern, steges på panden i smør. Sukker drysses over. Kammerjunkere kan også bruges.

 

BLÅBÆRSYLTETØJ:

1 l blåbær (mosebøllebær) friske og skyllede
Ca. 250 g sukker

Kog blåbær i ca. 10 minutter under låg med en smule vand. Tilsæt sukker lidt aD gangen og rør forsigtigt, så det bliver blandet godt med bærrene.
Træk gryden fra varmen. Ca. 1½ tsk. geleringspulver rørt op i en smule sukker tilsættes under omrøring. Hæld syltetøjet på rene glas og sæt låg på med det samme.

Læs mere om kulturhistorien omkring “blåbærrene” (mosebøllebær) i Thy: [klik her]