Stor kæmpeparasolhat og forslag til anvendelse


Stor kæmpeparasolhat. Foto: Mie Buus.

Stor kæmpeparasolhat. Foto: Mie Buus.

Stor kæmpeparasolhat vokser ofte i klitter, på strandengen og områder nær kysten. Den kommer frem i sensommeren sidst i august-september og ind i oktober. Stor kæmpeparasolhat lever op til sit navn. Den kan blive meget stor – op til 25-30 cm i diameter. Hatten er lys med brune skæl. Stokken er lang med svøb. Hos de unge svampe er hatten lukket; men den åbner sig ret hurtigt og bliver helt åben og flad. Svampens underside har lyse, løse lameller.

Tærte med stor kæmpeparasolhat og kantareller
Stor kæmpeparasolhat har en fin og delikat smag. Man kan anvende den som hvilken som helst anden svamp ved at skære hatten i tern (stokken kasseres da den er uspiselig) som jeg har gjort til tærte. Her har jeg dog også anvendt nogle små kantareller som fyld.

Tærtebund:
2 ½ dl hvedemel og 1 dl grahamsmel
75 gram smør (eller brug en god plantemargarine)
1 æg
2-3 spsk vand
½ tsk salt
Smør smuldres i melet sammen med salt og dejen samles med æg og vand. Stilles på køl ca ½ time.

Svampefyld:
250 g stor kæmpeparasolhat i tern
150 g små kantareller
1 skalotteløg i tern
olivenolie til stegning
3 små æg
1 ½ dl kaffefløde
salt og peber

Fremgangsmåde:
Dejen rulles ud og foldes i en tærteform. Dejen trykkes godt fast i formen og prikkes evt. let i overfladen; men pas på ikke at pikke igennem, så æggemassen efterfølgende løber ud. Tærtebunden forbages ca 15-18 min. ved 185 grader.
Svampene ristes sammen med løg, krydres med salt og peber og fyldet fordeles i den forbagte tærtebund. Æg og kaffefløde piskes sammen med lidt salt og fordeles over fyldet. Tærten stilles i ovnen og bages færdig ved 175 grader i ca.15 min.
Serveres med en god salat.

Helstegt stor kæmpeparasolhat. Foto: Mie Buus.

Helstegt stor kæmpeparasolhat. Foto: Mie Buus.

Helstegt stor kæmpeparasolhat
Man kan også stege en hel paneret parasolhat – lidt ligesom en rødspætte. Der skal meget fedtstof til.
Stokken skæres af den rensede stor kæmpeparasolhat. Hatten vendes i en æggemasse (2 æg pisket sammen med 2 dl mælk – alt efter hattens størrelse). Derefter vendes den i rasp og steges på panden i ca. 10-12 min. til den er lysebrun. Giv den et drys salt og peber.
Serveres evt. som en rødspætte med nye kartofler og persillesovs til. Eller som en frokostret med brød og remoulade/havtornchutney til.