Om Mie


Mie plukker tranebær på klitheden i Thy.

Mie plukker tranebær på klitheden i Thy. Foto: Klaus Madsen/Museum Thy.

Bag bloggen står Mie Buus, Tømmerby. Min interesse for mad går langt tilbage – måske blev den vakt af min farmor Karen, der blev regnet for en dygtig kogekone på sin hjemegn Sjøstrup ved Års. På Års Hotel hvor jeg blev uddannet som smørrebrødsjomfru i 1972 startede min professionelle madkarriere der gav ’smør på brødet’ de næste 20 år. En længere periode arbejdede jeg som køkkenleder på Vitskøl Kloster kendt for sin lægeurtehave anlagt efter principper fra cistercienserklostre i Frankrig og med en stor produktion af krydderurter.

Men lyst og ambitioner førte til en uddannelse på Århus Universitet som cand. mag. i etnografi og socialantropologi i 1998. Uddannelse og arbejde gav indsigt i andre leveforhold og kærlighed til fremmede køkkener henholdsvis i Mexico, Guatemala og Nicaragua. Fra Nicaragua stammer også et engagement i produktion af kaffe og kakao, der også vil manifestere sig på bloggen.

I mange år arbejdede jeg på Museum Thy, hvor jeg blandt mange andre emner også fandt min egen niche med forskning og formidling i thylandsk madkultur. Det har bl.a. resulteret i den kulturhistoriske kogebog Tarfisk og vækkelseskage, feltkogebogen Naturmad i Nationalpark Thy, flere madartikler og sidst, men ikke mindst i denne madblog.

For bogen  Tarfisk og vækkelseskage blev jeg tildelt et hædersdiplom fra det Danske Gastronomiske Akademi i 2013 (læs mere her).

I 2017 gik jeg på pension og stoppede på museet; men etablerede mig straks med gårdbutik i Tømmerby ved Frøstrup og en tilværelse dedikeret til såvel formidling som praktisk madlavning. Om disse aktiviteter flere oplysninger på min firmahjemmeside NaturmadThy.