Karl Johan og andre rørhatte, nødde/svampe-steg


En kurvfuld Karl Johan-svampe. Foto: Mie Buus.

En kurvfuld Karl Johan-svampe. Foto: Mie Buus.

Karl Johan hører til de bedste og mest kendte af vore spisesvampe. Den og andre rørhatte som brunstokket rørhat, sommerrørhat, brun og orange skælhat er meget velegnede til postej, da de er store og kødede. Man kan eventuelt skære en del af det tykke rørlag på undersiden af og nøjes med den faste del af hatten. Man må være obs. på at der hurtigt går orm i dem. De lækreste er de små, nye såkaldte ’champagnepropper’ af Karl Johan.

Nødde/svampe-steg
1 porre
400 g Karl Johan, brunstokket rørhat og markchampignon
250 g aubergine
1 bundt persille
2 æg
200 g kogte ris
100 g valnødder
2 spsk hakket basilikum
4 spsk hvedemel
friskkværnet peber
olivenolie til stegning
salt

Svampe/nødde-steg med tragtkantareller. Foto: Mie Buus.

Svampe/nødde-steg med tragtkantareller. Foto: Mie Buus.

Fremgangsmåde:
Kog ris med salt og stil til afkøling. Hak valnødder fint og stil til side. Skær porren i tynde skiver og brun dem let på panden. Skær svampe og aubergine i små tern og tilsæt på panden med porre. Hak persille fint og hæld med på panden. Steg ingredienserne godt igennem og rør rundt jævnligt, så det ikke brænder på. Hæld nu de stegte grøntsager i en foodprocessor og lad den køre til de stegte grøntsager er godt hakket igennem. Tilsæt æg og de kogte ris samt basilikum. Tilsæt også peber og en smule salt (efter smag). Puls et par gange, så æg og ris også bliver godt blendet, men stadig har lidt bid. Tag massen op i en skål og tilsæt mel og de hakkede valnødder. Hæld nu massen i en brødform beklædt med bagepapir. Fordel den jævnt i formen med en dejskraber.
Lad den hvile på køkkenbordet imens ovnen forvarmes til 180 grader varmluft.
Bag din svampesteg i ovnen i ca. 45-55 minutter.
Lad svampestegen hvile lidt før servering. Tag den ud af formen og skær den i pæne skiver. Giv eventuelt stegte tragtkantareller til. Svampestegen er også lækker at bruge som postej på rugbrød med en smule syltede svampe.