Svampetærte med judasører


Tærte:
1 dl hvedemel
2 dl ølandshvede
100 g smør
2 æg
½ tsk salt

Melet hældes op i en skål og salt kommes i. Smørret skæres i tern og smuldres i melet. Dejen samles med æg og hviler ½ time på et koldt sted.
Dejen rulles ud, kommes i en rund tærteform og trykkes fast til kanterne. Det er ikke nødvendigt at smøre formen. Tærten forbages ca. 15 min. i ovnen ved ca. 180 grader og imens tilberedes tærtefyldet.

Judasører og nogle af de øvrige ingredienser. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://ornit.dk/">ornit.dk</a>.

Judasører og nogle af de øvrige ingredienser. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Fyld:
3 håndfulde judasøre
250 g champignons
1 løg
100 g bacon
75 g tørrede tomater
Salt, peber og basilikum
3 æg
2 dl mælk
50 smør

Svampene renses. Judasøre skæres i strimler og champignons skæres i kvarter. Bacon og løget skæres i tern. Bacon og løg ristes i smør på panden. Svampene ristes med og tomaterne kommes ved. Krydderierne tilsættes.
Fyldet kommes i den forbagte tærte og æggemassen hældes over. Tærten bages færdig i ovnen i 15 min.

Den færdige tærte. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://ornit.dk/">ornit.dk</a>.

Den færdige tærte. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Judasøre
Svampen Judasøre kan høstes næsten hele året. Den er en af de relativt få svampe, der også kan findes om vinteren og i forårsmånederne. Judasøre har en bruskagtig beskaffenhed og ligner en smule i sin form et menneskeøre. Den vokser på hyld, hvilket ifølge legenden var det træ apostlen Judas hængte sig i. Den har ikke megen smag og anvendes bedst sammen med andre svampe.
Den har dog ifølge det etno-botaniske værk Folk og Flora nogle interessante egenskaber. Kogt eller udblødt i øl blev den tidligere anbefalet som middel mod ubændig elskov, samt mod halsbylder og børnekopper.