Når hylden blomstrer


Blomstrende hyld. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://ornit.dk/">ornit.dk</a>

Blomstrende hyld. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk

Hyld er blevet anvendt i de fleste husholdninger i området. Især er hyldebær blevet anvendt til fremstilling af en nærende og helsebringende hyldebærsaft. Hyldebærsaft er både velsmagende og sund. Bærrene har et højt indhold af A-vitamin og C-vitamin. Hyld anses for at være et virksomt middel mod forkølelse og hoste samt lindrende i forhold til ondt i halsen.

I folkemedicinen var hyld kendt som en nyttig lægeplante. Afkog af blomsterne skulle virke feberstillende og sveddrivende. Et gammelt husråd siger, at udkog af hylde- og kamilleblomster lindrer smerter i en betændt tand. Unge skud plukket i foråret og kogt med honning blev anvendt som et slimløsende middel samt til forebyggelse af hoste.

Både bark, knopper, blomster og bær står opført i Farmakopeen af 1772. Hyldebær er med i Farmakopeen helt frem til 1943. Farmakopeen kommer af det græske ord for lægemiddel og hentyder til ”Forskrift for lægemidlers fremstilling”.

I dag ved man at hyldens blade og bark indeholder bitterstoffer. Faktisk er hele busken giftig bortset fra blomsterne. De modne bær skal koges før de kan anvendes.

Knud Aagaard nævner hyld som hørende til blandt de træer, man i 1800-tallet finder ved kålgårde i Thy. I værket Folk og Flora fortælles, at man i Thy er af den opfattelse, at ellefruen bor under hyldetræet. Man kunne nemlig på lune aftner se hyldetræet pyntet med hendes fine linned af hyldeblomster. En gammel talemåde i Thy siger: “Hvor ikke en hyld kan gro, der kan intet menneske bo”.

 

Hyldeblomstpandekager. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Hyldeblomstpandekager. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

HYLDEBLOMSTPANDEKAGER:
8-10 hyldeblomstkærme der netop er sprunget ud
3 æg
50 g rørsukker
Korn fra ½ vaniljestang
2 dl mælk
125 g mel
Smør til stegning

Fremgangsmåde:
Pisk æg, sukker og vaniljekorn sammen. Tilsæt skiftevis mel og mælk, pisk dejen jævn. Pluk eller klip de små hyldeblomster af skærmene – helt uden stilk. Kom dem i dejen og bag pandekagerne ved jævn varme i smør.
Server pandekagerne med florsukker, sirup, syltetøj eller friske bær.

 

Hyldeblomstsaft. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Hyldeblomstsaft. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

HYLDEBLOMSTSAFT:
60 skærme af friske hyldeblomster
3 citroner og 2 lime (økologiske eller uden overfladebehandling)
2½ l kogende vand
100 g citronsyre eller vinsyre
1 kg rørsukker

Fremgangsmåde:
Ryst blomsterne fri for insekter og skyl dem. Klip de grønne stilke fra.
Vask citrusfrugterne og skær dem i skiver. Læg blomsterne, citrusfrugter og sukker i en gryde eller anden stor beholder og overhæld med det kogende vand. Rør til sukkeret er opløst. Læg låg på og så det til afkøling. Lad saften trække i køleskab i 2-3 dage før den sies og er klar til brug. Saften kan fortyndes efter behag.

HYLDEBLOMSTSIRUP:
Hyldeblomstsaften kan koges ind med mere sukker til en tykflydende sirup, som bl.a. smager godt til desserter og pandekager.