Ål og ålekage


Kulturhistorikeren Hugo Matthiessen er en vigtig kilde til viden om ålens madmæssige betydning for såvel thyboerne som den øvrige befolkning i den vestlige del af Limfjorden. Han beskriver, hvordan beboerne fra gammel tid svælgede i ål, og hvordan bønderne på Thyland i begyndelsen af 1800-tallet troede, at de ikke kunne leve uden at nyde ål i høbjergningens og høstens tid.

Hugo Matthiessen beskriver ligeledes, hvordan konerne ved Limfjorden omkring 1800 gjorde sig umage med at tilberede ålen på så mange måder som muligt: ”Konerne satte en Ære i at variere Tillavningen i det uendelige. Aalene kunde koges i Suppe, tilberedes ferske med Peber, Citron og i Sovs, syltes som ’Rulleaal’ i Krydderier, ristes efter Nedlægning i Salt en enkelt Nat, steges, røges eller speges som Sild, saltes, grønsaltes eller bages i Ovnen som ’Sprødeaal’. Højt i kurs var de fede ’Strueraal’, naar de indbagtes i Dej som en kredsrund kage, og hver Gang man bagte i Hjemmene på Thyholm, var det Skik, at nogle Aal, indkapslede i et Fintbrød, bagtes i Ovnen sammen med det øvrige Brød – for som ’Aalekage’ at gøre Honnør på Middagsbordet”.

I Agger var det skikken at husmoderen serverede ål julemorgen til familiens medlemmer. Lokalhistorikeren Kr. Madsen skriver i artiklen Fiskemad i Agger fra 1978: “Juledagsmorgen måtte mor og en af mine ældre søstre tidligt op og servere de kolde kogte ål med ’kovringsmelmadder’. Dertil fik vi hjemmebrygget øl”.

Bagt ålekage. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Bagt ålekage. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Opskrift på ÅLEKAGE:
250 g sigtemel
250 g hvedemel
1 dl kærnemælk
2 dl vand
2 æg
100 g salt
25 g gær
2 flåede, letsaltede ål, ca. 150 g pr. stk.

Fremgangsmåde – ålene:
Ålene saltes i 24 timer.
Ålene skylles, gives et let opkog i 5 min. og køles af.

Fremgangsmåde – dejen:
Væsken lunes og gæren røres ud deri. 1 æg tilsættes. Salt og mel tilsættes og dejen æltes godt sammen.
Dejen stilles overdækket til hævning ca 1/2 time.
Dejen æltes igennem og lægges i en springform.
Ålene lægges godt ned i dejen, så de er næsten dækket, når brødet er hævet.
Brødet sættes til efterhævning i ca. 1/2 time.
Brødet pensles med æg og bages ved 180 grader i ca 1/2 time.