Velsmagende mælkehat og gran-mælkehat tilhører mælkehattene som udskiller væske, hvor man sårer dem. Svampene farves grøn ved såret. Begge svampe vokser ved fyr og gran ofte langs grusveje gennem plantagen, hvor de kommer frem i efteråret. Velsmagende mælkehat kendes let på den fine orange farve med et fint hvidt net på hatten. Gran-mælkehat er ligeledes orange og får med tiden et grønt skær i midten af hatten.
Stuvning af mælkehatte med pasta
400 g velsmagende mælkehat og gran-mælkehat
1 skalotteløg i tern
100 g blåskimmelost
¼ l piskefløde
smør til stegning
salt og peber
500 g frisk pasta
evt. lidt friskrevet parmesanost
Fremgangsmåde:
Pasta koges i rigelig saltet vand til den er ’al dente’ og dryppes af i en si. Hold pastaen varm under låg til svampestuvningen er færdig.
Svampene gøres rene, skæres i mindre stykker og ristes i smør på panden sammen med løg. Krydres med salt og peber under stegning. Piskefløde og blåskimmelost tilsættes og koges op til det tykner en smule.
Server stuvningen med pasta og lidt revet parmesan. Giv eventuelt flutes og salat til.