Urtesuppe med brændenælde og skvalderkål


URTESUPPE:  Denne urtesuppe er en moderne version af tidligere tiders “syvkål” – se kulturhistorien i dette indlæg.

Du skal bruge:
1 porre
2 kartofler
2 gulerødder
1 spsk. olie
1 l suppe/bouillon
50 g nælder (2 dl)
50 g skvalderkål (2 dl)
50 g hakket grønkål (2 dl)
salt, peber

Fremgangsmåde:
1. Porren skæres i tynde skiver.
2. Kartofler og gulerødder skæres i tern.
3. Urterne svitses et par minutter i olie.
4. Suppen tilsættes, og det koges i 10 min.
5. Grønkålsbladene skylles og hakkes fint. Brændenælder og skvalderkål skylles godt, hakkes fint og tilsættes. Kog videre i 10 min.
6. Suppen smages til med salt og peber.

Suppen kan evt. serveres med pocherede æg som lægges i suppen. Eller med smilende halverede æg.

Pochering af æg:
1 l vand tilsættes 3 spsk eddike og bringe til kogepunktet i en stor fladbundet gryde – lad det simre.
Æggene knækkes i 4 kopper.
Bring vandet i bevægelse og lad æggene glide i et efter et.
Samle meget forsigtigt hviden om blommen
Æggene pocheres ca. 2-3 min
Tages op med en grydeske og tilsættes straks den færdige urtesuppe.

Skvalderkål pibler op af jorden nu, og er i de fleste tilfælde uønsket. En måde at bekæmpe den på er at spise de nye skud! Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Skvalderkål pibler op af jorden nu, og er i de fleste tilfælde uønsket. En måde at bekæmpe den på er at spise de nye skud! Foto: Mie Buus/Museum Thy.