SYLTETØJ af MÆLKEBØTTEBLOMSTER:
125 g mælkebøtte-blomster
¾ l vand
375 g sukker for hver liter saft du får efter kogning
Saften af ½ citron
1 appelsin
1 tsk. geleringspulver (røres ud i en smule sukker)
Fremgangsmåde:
Vask appelsinerne godt og skær dem i småstykker uden at skrælle dem. Skyl mælkebøtteblomsterne og dryp dem godt af i en sigte. Vær omhyggelig med at fjerne rester af stilk med den bitre saft. Fjern også de nederste dækblade på mælkebøtteblomsten. Læg en håndfuld blomster til side til senere. Her skal du kun bruge de gule kronblade. Kog blomsterne i vandet sammen med appelsinstykkerne i en time. Hæld saften gennem et tyndt klæde i en si.
Mål saften ud og tilsæt citronsaft og sukker. Kog endnu en time. De sidste 5 min. koges en håndfuld af de gule mælkebøtte-kronblade med. Tilsæt geleringspulver, tjek og juster konsistensen. Hæld syltetøjet i rene skoldede glas. Skal dit syltetøj holde længe er det nødvendigt at skylle glassene med Atamon.
Læs mere om mælkebøtter, bl.a. om kulturhistorien: [klik her].