I går blev der høstet grønne valnødder til snaps. Det skal ifølge sagkundskaben ske, inden valnødderne bliver faste ved kernerne – altså først i august. Så det var på høje tid, at Jørgen Peter fik plukket valnødderne, som vi dog ikke selv avler; men har adgang til hos familie her i Thy.
Ellers er Thy ikke nogen stor lokalitet for valnøddetræer, som almindeligvis foretrækker mildere himmelstrøg. Der er da heller ikke mig bekendt noget videre kulturhistorie eller beretninger om tidligere anvendelse af valnødder i Thy.
Ingredienser:
3 store eller 4 små grønne valnødder
1 flaske klar Brøndum eller vodka
Fremgangsmåde:
Valnødderne skæres i kvarte (pas på, for saften fra nødderne farver meget og kan give slemme pletter – anvendt evt. gummihandsker, og brug et gammelt skærebræt). Snapsen hældes på nødderne i en flaske eller et sylteglas. Det er vigtigt, at låget ikke er helt tætsluttende, da det vil forsinke modningsprocessen og i værste fald sætte den helt i stå.
Nu skal snapsen trække indtil jul. I løbet af ret kort tid har den ændret farve, og ved juletid vil den være tæt på at være helt sort. På dette tidspunkt tages nødderne fra snapsen, der filtreres og herefter gemmes i mindst syv år (!) – rigtige snapsekendere hævder, at den først bliver rigtigt god efter ti år!
Snapsen er meget kraftig og kan, når den er færdig, fortyndes efter behag. Valnøddesnaps er velegnet til ost og fyldige desserter – eller bare til en hyggestund.
Læs mere om kulturhistorien bag brugen af kryddersnaps/brændevin i Thy: [klik her].