Så er der atter ramsløg i skoven – dvs. nogle få steder i Thy, hvor ramsløg sikkert engang er blevet plantet ud. Jeg skrev sidste år en introduktion til planten og dens kulturhistorie i Thy: [klik her].
Ramsløg er meget anvendelig til rigtig mange retter, hvor man ønsker en smag af hvidløg. Den friske forårsgrønne farve klæder påskebordets gule pynt.
Til påskebordet har jeg lavet et par nye opskrifter hvor ramsløg udgør hovedingrediensen.
Ramsløgspesto:
75 gram ramsløgsblade
30 gram pinjekerner (kan erstattes af hasselnødder eller valnødder)
30 g parmesanost
ca. 1/2 dl koldrørt rapsolie
en smule salt
Ingredienserne blendes.
Pestoen kan holde sig på glas (huske at skolde) ca. 14 dage i køleskabet. Den kan holde sig endnu længere, hvis du dækker den med koldrørt rapsolie.
Pestoen smager rigtig godt og pynter på halve kogte æg med en skive rugbrød til.
Får du en rest pesto til overs kan den evt. bruges til foccaciabrød – [se opskrift her].
Ramsløgsolie:
Du kan lave din egen dekorative grønne olie med ramsløg som f.eks. kan bruges til dressing.
75 gram ramsløg groft hakket
3 dl koldpresset rapsolie
Jeg har brugt min ramsløgsolie til ovnbagte kartofler. De kan eventuelt serveres til påskens lammesteg.
Kartoflerne skrælles og skæres i både, dryppes med ramsløgsolie, drysses med salt og bages i ovnen ved 180 grader i 20 min.
Se flere opskrifter med ramsløg: [klik her].