Naturmad – urter til salt og suppe


Naturmads-arrangement i Tved Plantage, april 2015. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Naturmads-arrangement i Tved Plantage, april 2015. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

8/4 2015, Tved Plantage kl. 18:30 – 21:00

En rigtig fin aften i Tved med hygge, bålmad og historie.
Aftenens tema var urtesalt, som blev fremstillet på stedet. De første spæde skud af brændenælder, skvalderkål, purløg og ramsløg er fulde af smag, vitaminer og mineraler.
Urterne blev hakket og blandet med groft salt – så sku’ de blot tørre færdig et par dage derhjemme.

 

Fremstilling af urtesalt. Foto: Klaus Madsen/Museum Thy.

Fremstilling af urtesalt. Foto: Klaus Madsen/Museum Thy.

Opskrift: Urtesalt med brændenælder:

2,5 dl brændenældeskud
2,5 dl groft salt

Urtesalt med brændenælder er fyldt med vitaminer og mineraler og kan laves bedst af de første spæde brændenælder. Pluk brændenælderne – helst topskuddene, fordi de ældre blade er sejere og mere beske i smagen. Hak brændenælderne så fint du synes. Tilsæt havsalt og rør godt rundt. Spred urtesaltet ud i et tyndt lag på et viskestykke og tør det et par dage. Kom urtesaltet på glas og opbevar den mørkt.

Tips – din urtesalt tørrer hurtigere hvis du jævnlig rører rundt i blandingen.

Så blev der kogt en stor gryde ’Syvkålsuppe’ over bål – begge dele gav varmen. Med en kop kaffe sluttede en fin stemningsfuld og hyggelig aften rundt om bålet.

Opskrift: Syvkålsuppe med smilende æg til 4 personer:

1 l bouillon
2 kartofler
1 porre
Grønt: Grønkål, hvidkål, rosenkål, spinat, brændenælde, skvalderkål, kørvel (findeles)
Salt og peber
4 æg
2 spsk. olie

Rens kartoflerne og porren samt det grønne. Kartoflerne skæres i mindre tern og porren snittes i tynde ringe.
Kartofler og porre svitses let i olien og bouillon tilsættes.
De forskelige slags kål tilsættes, og suppen koges ca. 15 min til grønsagerne er møre. Derefter tilsættes det grønne, og suppen koger yderligere i 3-5. min.
Suppen smages til med salt og peber. Suppen serveres med halve ’smilende æg’.  Æggene koges i ca. 5 min., så blommen stadig er blød.
Giv et godt groft brød til.