Urtesalt


Brændenælde, ramsløg, løvstikke og sødskærm.

Urter til fremstilling af urtesalt på skærebrættet. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Urter til fremstilling af urtesalt på skærebrættet. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Salt får maden til at smage af mere; men for meget salt i kosten kan skade helbredet. Man kan både spare på saltet og få maden til at smage af mere ved at bruge urtesalt. Urtesalt kan i princippet laves af en bred vifte af urter fra naturen eller haven. Man må smage sig frem og finde sine egne favoritter.

Brug altid sprøjtefri urter og helst de friske og nye, fine skud. De smager bedst og har den største effekt.

Urtesalt kan behandles på forskellig måde. Den mest simple, skånsomme og energibesparende måde er at findele planterne med en stor skarp kokkekniv. Bland de finthakkede urter med en god salt – groft salt, flagesalt, havsalt osv. Bred blandingen ud i et tyndt lag på et rent viskestykke. Det tager ca. 3 dage, før urtesalten er tør, og det er en god ide at røre rundt i det hver dag – det fremskynder tørreprocessen.

Det er vigtigt at urtesalten er gennemtør, hvis den skal gemmes – ellers kan den mugne og blive dårlig.

Når urtesalten er tør, fyldes den på glas og kan derefter holde den fine smag i flere måneder.

Tips – et lille glas urtesalt er en fin værtindegave.

 

Opskrift:

Urtesalt af sødskærm. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Urtesalt af sødskærm. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

En god håndfuld urter, f.eks. brændenælde, løvstikke, ramsløg, sødskærm/spansk kørvel. Den sidste har en mild anissmag, som giver en spændende urtesalt.
Ca. 25 g salt

Urterne skylles og tørres godt før de hakkes fint.
Urterne blandes med salt og bredes ud på et rent viskestykke for at tørre i ca. 3 dage.
Fyldes på rene lufttætte glas når den er helt tør.
Urtesalt kan holde sig længe; men taber smag efterhånden.