Tragtkantarel og svampepirogger med blandede svampe


Tragtkantarel vokser i klynger i skovbunden. Foto: Mie Buus.

Tragtkantarel vokser i klynger i skovbunden. Foto: Mie Buus.

Tragtkantarel kommer frem i september-oktober og man kan høste den frem til frosten. Den vokser under nåletræer og ofte i store klynger. Den har egenskaber som minder om almindelig kantarel, men er mere tynd-kødet (derfor velegnet til tørring). Den kan være utrolig svært at finde, da den med den brune farve falder rigtig godt ind i skovbundens miljø af grene og kviste. Den er anvendelig i mange retter – ja selv til en mad med leverpostej og bacon. Den er helt eminent som tilbehør til vildtretter.

Svampepirogger med blandede svampe
I realiteten kan næsten alle svampe bruges til blandingen, blot er det vigtigt, at svampene under ristningen afgiver en del af deres væske. Hvis blandingen er for våd, ødelægger den dejen.
Denne opskrift kan gøres vegansk ved at bruge plantebaseret fløde eller mælk i dejen og blot bruge vand til pensling.

Ingredienser dej:
100 g plantemargarine
200 g (3½ dl) hvedemel
½ tsk. salt
¾ tsk. bagepulver
1 ½ dl ymer

Ingredienser fyld:
500 g blandede svampe – tragtkantarel, alm. kantarel, karl johan, brunstokket rørhat, pigsvamp, markchampignon eller andre
2 løg
2 fed hvidløg
Et lille bundt persille
½ tsk. salt og et drys peber
æg til pensling
Små svampe skåret i skiver til pynt

Færdige svampepirogger. Foto: Mie Buus.

Færdige svampepirogger. Foto: Mie Buus.

Fremgangsmåde:
Margarinen smuldres i melet, salt, bagepulver og ymer tilsættes. Dejen æltes sammen og stilles koldt, så er den lettere at arbejde med.
Fyld: Svampene renses og hakkes, løgene skæres i terninger og persillen hakkes. Svampene svitses på panden med presset hvidløg. Løg og persille tilsættes, når svampene har afgivet lidt væde. Grøntsagerne svitses til de er møre. Fyldet smages til med salt og peber og stilles til afkøling.
Dejen rulles ud i en plade (ca. 25×50 cm). Fyldet lægges på den ene halvdel af dejen. Kanten pensles med æg, og den anden halvdel af dejen foldes over. Trykkes godt i kanten og lægges på en bageplade.
Eller stik små cirkler med en diameter på 12 cm ud af dejen. Fyldet lægges på den ene halvdel af dejen. Kanten pensles med æg, og den anden halvdel af dejen foldes over. Trykkes godt i kanten og lægges på en bageplade.
Pensles med æg og pyntes evt. med tynde skiver af ristede svampe.
Bagetid: Ca. 25- 30 min. ved 185 grader.

Se alle opskrifter med tragtkantarel: [klik her]