Suppe med Judasører


Nogle af ingredienserne til suppe med Judasører. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Nogle af ingredienserne til suppe med Judasører. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Ifølge overleveringer har svampen Judasøre fået sit navn fordi apostlen Judas, efter han havde forrådt Jesus, fortrød sin handling og hængte sig i et hyldetræ. Svampen voksede ud hvor hans øre ramte træet. Judasøre vokser netop på gamle hyldetræer og især nær havet. Du kan derfor finde dem mange steder i Nationalpark Thy. Et sikkert sted, der vokser Judasøre, er på de store gamle hyldetræer i kanten af bålpladsen i Sårup.

Svampen har den fordel, at man kan høste den året rundt. De sjove, særprægede svampe, der faktisk ligner et øre, svulmer op i regnvejr, og kan skrumpe ind til en lille hård knold i tørke. Men man kan blot lægge dem i vand, og så svulmer de op igen og bliver bløde.

Efter min mening ligger svampens kulinariske egenskaber mest i, at den har en sjov konsistens, der overrasker når man får den i munden. Den har en fin, men ikke særlig fremtrædende smag.

Den er meget let at rense, og den mister ikke smag ved at blive skyllet.

Jeg finder den mest velegnet til suppe.

Ingredienser:
500 g kyllingebryst
1 liter vand
100 g Judasøre
1 løg
2 gulerødder
1 peberfrugt
2 fed hvidløg
1/2 knold ingefær (her må man være lidt varsom. Ingefær smager dejligt; men den afgiver også megen smag til retten)
½ tsk. salt

Fremgangsmåde:
Kog en grundsuppe på kyllingebryst, løg, hvidløg og den ene gulerod. Det tager ca. 1 time.
Si suppen, gem kyllingekødet og kasser grønsagerne.
Skær Judasøre, gulerod, ingefær og rød peberfrugt i fine strimler (julienne hedder det vistnok, og man kan købe et juliennejern) og kom dem i suppen, som koger ca. 15 min.
Skær kyllingekødet i små stykker og varm det med i suppen et par minutter til sidst.
Smag suppen til med salt.

Se flere opskrifter med Judasøre: [klik her] - læs om svampenes kulturhistorie i Thy: [klik her].