Småbrød med kommen og sydesalt


I fortidens kålhaver i Thy dyrkede man kommen. Den blev anvendt til lamme- og kålretter og til knaposten. I Thy blev kommen bagt i fint brød og nogle steder brugt som pynt på rugbrød. Kommen er dog også blevet brugt som lægemiddel mod tarmluft og til fremme af fordøjelsen.

Småbrød og kommen. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Småbrød og kommen. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

SMÅBRØD med KOMMEN og SYDESALT ca. 25 stk.Disse småbrød smager godt til friskost med urter. De er lavet på den overskydende valle fra fremstilling af friskost.

Du skal bruge:
½ l valle
1 dl kærnemælk eller andet surmælksprodukt
¾ pk. gær
750 g sigtemel
200 g hvedemel
2 tsk. kommen
½ tsk. salt

Valle og kærnemælk lunes og gæren udrøres i væsken. Tilsæt salt og kommen. Tilsæt sigtemel og halvdelen af hvedemelet. Ælt det godt sammen. Tilsæt efter behov resten af hvedemelet og stil dejen til hævning med et klæde over på et lunt sted ca. ½ time.
Dejen slås ned, æltes igennem og skæres ud i ca. 25 stykker som formes til småbrød – kringler, boller osv.
Brødene anbringes på en bageplade til efterhævning ca. 15.min. Brødene pensles med æggehvider, drysses med kommen og en smule sydesalt.
Brødene bages midt i ovnen ved 180 grader i ca. 15 min.