
Bloggens forfatter i køkkenhaven. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk
Rødbeden er beskrevet i Skandinavien fra slutningen af 1500-tallet. Historisk set har rødbederne i Danmark kun sjældent været anvendt friske; men de eddikesyltede rødbeder er kendt af alle og meget populær som tilbehør til kød. Rødbeden er en genganger og klassiker helt tilbage fra kogebogens barndom. Her er opskriften på syltede rødbeder i Andreas Svendsens syltebog fra 1800:
Meget har altså ikke forandret sig i anvendelsen af rødbederne siden da.
Ovnbagte rodfrugter har været spist i det danske køkken siden komfurets indførelse. Den gængse metode har været forskellige former for ovnbagte kartofler. Det har dog også været kendt, at man kunne bage andre rodfrugter i ovnen.
Her der en af mine favoritopskrifter der kombinerer den bagte og syltede rødbede og giver den et spændende pift med brombær og estragon

Rødbeder med brombær og estragon. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk
Ingredienser:
500 g rødbeder
2 spsk olivenolie
2 spsk honning
2 spsk æbleeddike
100 friske brombær
2 spsk frisk hakket estragon
Fremgangsmåde:
Rødbederne skrælles, snittes og kommes i et ildfast fad sammen med olivenolie, honning, æbleeddike, salt og peber. De bages 35 minutter ved 175 grader til de er let møre. Afkøl rødbederne og vend dem med brombær og bladene fra frisk estragon.
Rødbederne smager rigtig godt til simremad med oksekød og vildt.