Ramsløg nu!


En håndfuld ramsløg.

En håndfuld friskplukkede ramsløg. Tved plantage, marts 2015. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Netop nu strutter de friske ramsløgsblade i Tved Plantage. Går man ind i området nær naturlegepladsen står duften af skovbund og hvidløg op i næseboerne.

Ramsløg gennemborer visne blade.

Ramsløg gennemborer visne blade i skovbunden. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Anemone og ramsløg.

Anemone og ramsløg. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Nogle blade har boret sig gennem de visne blade i skovbunden i deres kamp for at komme op og frem i lyset. Det giver nogle sjove og mærkelige former.

Andre blade smyger sig op ad de første spæde anemoner og varsler et fantastisk syn når skovbunden dækkes af anemoner og ramsløg.

Ramsløgsbladene er irgrønne og giver hele området et friskt og sundt indtryk.

Smagen er hvidløgsagtigt og jeg bruger ramsløg i mange sammenhænge, hvor jeg ellers ville anvende hvidløg. Påskelammet krydrer jeg med en marinade af finthakket ramsløg og de første spæde skud af estragon og mynte fra haven rørt med en god koldpresset rapsolie. Du finder opskriften her: [Lammebov med ramsløg]  og flere opskrifter med ramsløg her: [klik her].

 

Sundhed og helse.

Ramsløg er en vitaminbombe med et højt C-vitaminindhold – faktisk 10 gange højere end citroner.  Den indeholder som hvidløg både alliin og allicin, der virker antibiotisk og styrker immunforsvaret.

Ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval, da bladene ligner hinanden. Men liljekonvallens blade dufter ikke af hvidløg, og planten kommer først frem i maj.

Der findes ingen kilder der fortæller, at ramsløg er blevet brugt som helsemiddel i Thy, og måske er den rent faktisk blev indført som prydplante, der har forvildet sig i Tved Plantage.

Ramsløg og andre vilde løg skulle bønderne tidligere tage sig i agt for. Smagen gik i mælken, når kreaturerne kom ud i foråret. Så kunne det ske, at mejerispandende kom tilbage med ”løgsedler” på, fordi mælken havde taget smag af løg. Det gjaldt især ramsløg, der kunne smages i både smør og mælk. Men i Thy mente man, at ramsløg netop gav Thybo-osten dens særlige ramme velsmag. Det kan man bl.a. læse i det etno-botaniske værk Folk og Flora.

Skovbunden dækket af ramsløg.

Skovbunden dækket af ramsløg. Tved Plantage, marts 2015. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.