Humle – lidt kulturhistorie samt en opskrift (forret)


Humledyrkning i Danmark begyndte antageligt i 1100-tallet i klosterhaver. Humlens dyrkning var påbudt i Christian den femtes Danske Lov 1683.

I en meget lang periode fra middelalderen og op til 1800-tallets slutning har humledyrkning været udbredt i Danmark, dog koncentreret om bestemte egne af landet, især på det vestlige Fyn. Skiftende konger har pålagt bønderne humledyrkning, og humle har været skattegrundlag. Samtidig har der været en livlig handel med humle til byernes bryggere og siden til gårdbryggerne i de egne, hvor humlen ikke klarede sig.

I gamle dage sagde man, at de første humpespirer var gamle koners og andre fattigfolks erstatning for kål. Men humlespirer blev dog også spist af fornemme folk som asparges. Knopperne kan anvendes til salat eller syltes og bruges som tilbehør til kødretter.

Humlespirer med sennepsdressing som forret. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

Humlespirer med sennepsdressing som forret. Foto: Mie Buus/Museum Thy.

FORRET med HUMLESPIRER:
Jeg har anvendt humlespirer som forret, anrettet på brød ristet i olivenolie, dryppet med en sennepsdressing og drysset med persille.
De friske humlespirer høstes når de er ca. 10 cm. lange.

Ca. 12-15 humlespirer
1 skive brød ristet i olivenolie
Et drys friskhakket persille
Sennepsdressing efter behag

Sennepsdressing:
1 spsk. fransk sennep
1 dl koldpresset rapsolie
1 spsk. citronsaft eller hvidvinseddike
1 fed presset hvidløg
salt
peber

Fremgangsmåde:
Start med at røre sennep og citronsaft sammen og tilsæt olie lidt efter lidt. Til sidst tilsættes hvidløg, og dressingen smages til med salt og peber samt eventuelt en smule honning.