Rødbeder med brombær og estragon


Bloggens forfatter i køkkenhaven. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk

Bloggens forfatter i køkkenhaven. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk

Holdningen til rodfrugter, som eksempelvis rødbeder, har ændret sig ganske meget i de seneste godt 200 år. Omkring 1800 blev kål og rodfrugter set som bondemad og fattigmandskost; men i det seneste årti har kål og rodfrugter til gengæld opnået en høj status som en del af sundhedsbølgen og Ny Nordisk Mad, som det fremgår af artiklen ”Kål, køkken og kulturhistorie” i Landbohistorisk Tidsskrift skrevet af Flemming Just og Mathias Strand i 2012.

Rødbeden er beskrevet i Skandinavien fra slutningen af 1500-tallet. Historisk set har rødbederne i Danmark kun sjældent været anvendt friske; men de eddikesyltede rødbeder er kendt af alle og meget populær som tilbehør til kød. Rødbeden er en genganger og klassiker helt tilbage fra kogebogens barndom. Her er opskriften på syltede rødbeder i Andreas Svendsens syltebog fra 1800:

Syltede røde Beter. Man koger de som seer ud til at være meest mørkerøde, at de Stramme kan trække af dem, koge de i Høe til de ere møre, derpaa skrælles de og skjæres i Stykker, af hvad Skikkelse man vil, gemeenlig er det i Skiver eller Dalere. Man slaae heed Viinædike paa dem med noget Peber, Ingefør og smaa Skiver Peberrod. Nogle slaae kold Ædike paa”.

   

Meget har altså ikke forandret sig i anvendelsen af rødbederne siden da.

Ovnbagte rodfrugter har været spist i det danske køkken siden komfurets indførelse. Den gængse metode har været forskellige former for ovnbagte kartofler. Det har dog også været kendt, at man kunne bage andre rodfrugter i ovnen.

Her der en af mine favoritopskrifter der kombinerer den bagte og syltede rødbede og giver den et spændende pift med brombær og estragon

 

Rødbeder med brombær og estragon. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk

Rødbeder med brombær og estragon. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk

RØDBEDER MED BROMBÆR OG ESTRAGON

Ingredienser:
500 g rødbeder
2 spsk olivenolie
2 spsk honning
2 spsk æbleeddike
100 friske brombær
2 spsk frisk hakket estragon

Fremgangsmåde: 
Rødbederne skrælles, snittes og kommes i et ildfast fad sammen med olivenolie, honning, æbleeddike, salt og peber. De bages 35 minutter ved 175 grader til de er let møre. Afkøl rødbederne og vend dem med brombær og bladene fra frisk estragon.

Rødbederne smager rigtig godt til simremad med oksekød og vildt.