Kategori: Opskrift


Æggekage med svampe. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk
Ingredienser: 200 g blandede svampe 2 skalotteløg i tern 5 skiver bacon 4 æg 1 dl mælk og 1 dl kaffefløde 1 spsk. mel 10 g smør salt & peber purløg Fremgangsmåde: Svampene renses, skæres i mindre stykker og ristes sammen med løgene på panden. Bacon ristes og gemmes. Æg, […]

Æggekage med svampe og bacon


Porserakler inden blomstring i marts - plukkeklare. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
PORSESNAPS: en håndfuld porserakler klar Brøndum eller vodka En håndfuld rakler er tilstrækkeligt til en hel flaske snaps. Snapsen tager smag og farve ret hurtigt. Når den har trukket en god uges tid, kan den sagtens drikkes. Man kan også bruge de grønne porseblade til snaps, og det er en […]

Porsesnaps & klitrosesnaps


Valnøddesnapsens farve - dag ét og efter tre år. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
I går blev der høstet grønne valnødder til snaps. Det skal ifølge sagkundskaben ske, inden valnødderne bliver faste ved kernerne – altså først i august. Så det var på høje tid, at Jørgen Peter fik plukket valnødderne, som vi dog ikke selv avler; men har adgang til hos familie her […]

Valnøddesnaps




Syltede drueagurker. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
LAGEAGURKER: 3 kg små grønne agurker (drueagurker) En håndfuld solbærblade (eller kirsebærblade) 2 dildskærme 6 laurbærblade 3 fed hvidløg Et brev blandet syltekrydderier Saltlage: 3 liter vand 300 g salt Eddikelage: 2¼ l eddike ¾ l vand 75 g salt eventuelt Atamon eller andet bakteriehæmmende middel De rensede, prikkede agurker […]

Syltede drueagurker på to måder


Røllikesmør og urtebrød. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Røllike var tidligere et besværligt ukrudt i kornmarker, og man fandt røllike i Egtvedpigens kiste. I Thy lavede man under verdenskrigene en velsmagende the-erstatning af lige dele røllike og hyldeblomster. De tørrede blade blev også røget som tobak, og fattige folk brugte røllike til ølbrygning. Røllike spillede tidligere en stor […]

Om røllike – og en opskrift på røllikesmør



Salturtpesto med nye kartofler. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Pesto af salturt, strandvejbred og strandasters til nye kogte kolde kartofler og rugbrød. Ingredienser: 2 dl renset og grofthakket salturt (kveller) ½ dl renset og grofthakket strandvejbred ½ dl renset og grofthakket blade af strandasters 2 dl solsikkeolie 2½ dl revet parmesanost 2½ dl pinjekerner Fremgangsmåde: Ingredienserne blendes sammen og […]

Pesto af strandurter



Nogle af ingredienserne til suppe med Judasører. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Ifølge overleveringer har svampen Judasøre fået sit navn fordi apostlen Judas, efter han havde forrådt Jesus, fortrød sin handling og hængte sig i et hyldetræ. Svampen voksede ud hvor hans øre ramte træet. Judasøre vokser netop på gamle hyldetræer og især nær havet. Du kan derfor finde dem mange steder […]

Suppe med Judasører



Humlespirer med sennepsdressing som forret. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Humledyrkning i Danmark begyndte antageligt i 1100-tallet i klosterhaver. Humlens dyrkning var påbudt i Christian den femtes Danske Lov 1683. I en meget lang periode fra middelalderen og op til 1800-tallets slutning har humledyrkning været udbredt i Danmark, dog koncentreret om bestemte egne af landet, især på det vestlige Fyn. […]

Humle – lidt kulturhistorie samt en opskrift (forret)