Kategori: Naturmad


Æggekage med svampe. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk
Ingredienser: 200 g blandede svampe 2 skalotteløg i tern 5 skiver bacon 4 æg 1 dl mælk og 1 dl kaffefløde 1 spsk. mel 10 g smør salt & peber purløg Fremgangsmåde: Svampene renses, skæres i mindre stykker og ristes sammen med løgene på panden. Bacon ristes og gemmes. Æg, […]

Æggekage med svampe og bacon



Røllikesmør og urtebrød. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Røllike var tidligere et besværligt ukrudt i kornmarker, og man fandt røllike i Egtvedpigens kiste. I Thy lavede man under verdenskrigene en velsmagende the-erstatning af lige dele røllike og hyldeblomster. De tørrede blade blev også røget som tobak, og fattige folk brugte røllike til ølbrygning. Røllike spillede tidligere en stor […]

Om røllike – og en opskrift på røllikesmør



Salturtpesto med nye kartofler. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Pesto af salturt, strandvejbred og strandasters til nye kogte kolde kartofler og rugbrød. Ingredienser: 2 dl renset og grofthakket salturt (kveller) ½ dl renset og grofthakket strandvejbred ½ dl renset og grofthakket blade af strandasters 2 dl solsikkeolie 2½ dl revet parmesanost 2½ dl pinjekerner Fremgangsmåde: Ingredienserne blendes sammen og […]

Pesto af strandurter


Nogle af ingredienserne til suppe med Judasører. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Ifølge overleveringer har svampen Judasøre fået sit navn fordi apostlen Judas, efter han havde forrådt Jesus, fortrød sin handling og hængte sig i et hyldetræ. Svampen voksede ud hvor hans øre ramte træet. Judasøre vokser netop på gamle hyldetræer og især nær havet. Du kan derfor finde dem mange steder […]

Suppe med Judasører


Humlespirer med sennepsdressing som forret. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Humledyrkning i Danmark begyndte antageligt i 1100-tallet i klosterhaver. Humlens dyrkning var påbudt i Christian den femtes Danske Lov 1683. I en meget lang periode fra middelalderen og op til 1800-tallets slutning har humledyrkning været udbredt i Danmark, dog koncentreret om bestemte egne af landet, især på det vestlige Fyn. […]

Humle – lidt kulturhistorie samt en opskrift (forret)







Det steges fiskefrikadeller over bål. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Havtorn egner sig bl.a. godt til fisk – fiskefilet eller fiskefrikadeller. Prøv en frokost ret med fiskefrikadeller og havtornchutney. Fiskefrikadeller: 500 g blandet torsk og sej 1 løg (hakkes) 2 spsk. mel 2 æg 1/2 dl mælk salt og peber smør til stegningen Havtornchutney: 400 g skrællet gulerod 100 g […]

Fiskefrikadeller med havtornchutney