Kategori: Kulturhistorie


Snaps af porse. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
At tilsætte urter til snapsen eller brændevinen, som den også kaldes, har de gamle thyboer nok kendt til – både porse, malurt og perikon var kendte brændevinsurter; men også enebær blev brugt, og så havde man samtidig et middel mod gigt og galdesten. Niels Jacob Jørgensen, tidligere strandfoged i Lyngby, […]

Brændevin og urter


Den grønne Syltebog
Drueagurker, asier og græskar er sikkert for mange noget som forbindes med en svunden tid og mormor-mad. Tidligere var disse grønsager et almindeligt indslag i kosten og det syrlige tilbehør til mange forskellige retter. Drueagurk hører til samme familie som græskar og squash. Det er en klatrende grønsag, der kan […]

Agurketid


Røllikesmør og urtebrød. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Røllike var tidligere et besværligt ukrudt i kornmarker, og man fandt røllike i Egtvedpigens kiste. I Thy lavede man under verdenskrigene en velsmagende the-erstatning af lige dele røllike og hyldeblomster. De tørrede blade blev også røget som tobak, og fattige folk brugte røllike til ølbrygning. Røllike spillede tidligere en stor […]

Om røllike – og en opskrift på røllikesmør




Nogle af ingredienserne til suppe med Judasører. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Ifølge overleveringer har svampen Judasøre fået sit navn fordi apostlen Judas, efter han havde forrådt Jesus, fortrød sin handling og hængte sig i et hyldetræ. Svampen voksede ud hvor hans øre ramte træet. Judasøre vokser netop på gamle hyldetræer og især nær havet. Du kan derfor finde dem mange steder […]

Suppe med Judasører


Humlespirer med sennepsdressing som forret. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Humledyrkning i Danmark begyndte antageligt i 1100-tallet i klosterhaver. Humlens dyrkning var påbudt i Christian den femtes Danske Lov 1683. I en meget lang periode fra middelalderen og op til 1800-tallets slutning har humledyrkning været udbredt i Danmark, dog koncentreret om bestemte egne af landet, især på det vestlige Fyn. […]

Humle – lidt kulturhistorie samt en opskrift (forret)





Der klippes havtorn. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
Havtorn vokser langs kysterne som halvhøje buske med stive torne. Planten får gule bær der modner sidst i september. Bærrene er besværlige at høste, da de er vanskelige at komme til på grund af de stikkende torne, og bærrene sidder godt fast. Man kan skære små grene med mange bær […]

Havtorn – nordens citron



Moderne jægere i aktion i Thy. Foto: Mie Buus/Museum Thy.
Jagtens økonomiske betydning. I Thy har jagten altid har spillet en vigtig rolle. Går vi tilbage til tiden omkring 1900, var jagt stadig en del af fiskeriets livsform – ligeledes for de husmænd og småbønder der boede i Thy. For dem havde jagten en stor økonomisk betydning og vildtet var […]

Jagtens kulturhistorie i Thy


I Thys klitplantager vokser den fine spisesvamp kantarel nogle steder talrigt. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.
I Danmark var kendskabet til svampe som fødevare tidligere ringe udbredt. I Thy var der således ikke i den brede befolkning tradition for at indsamle svampe. Måske har bl.a. de tyske turisters interesse for plantagens svampe spillet en rolle for den efterhånden også ret store lokale interesse for at gå […]

Svampenes kulturhistorie i Thy


Mosebøllebær, i Thy kendt som blåbær.Foto: Klaus Madsen/Museum Thy.
Fra sidst i juli er klitheden fuld af blåbær. Den korrekte betegnelse er mosebøllebær; men i Thy bruges betegnelsen blåbær. I gamle dage spillede disse bær en stor rolle i husholdningerne blandt områdets fiskere og husmænd. For de fattige familier var blåbærrene en vigtig indtægtskilde, og hele familien drog i […]

Blåbær