Havets æg – stenbiderrogn


Et simpelt men velsmagende måltid - stenbiderrogn. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Et simpelt men velsmagende måltid – stenbiderrogn. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Her har du en ny herlig variant til påskens æg – nemlig stenbiderrogn, som er en sand himmerigsmundfuld. Er du ikke så heldig at kende en fisker, der kan levere rognen, så er det såmænd også muligt at købe den. Min himmerigsmundfuld er købt hos Fiskehuset i Thisted i frisk og fersk tilstand.

De små delikate lyserøde æg smager fint i sig selv på ristet brød, og her i huset foretrækker vi ristet, sprødt rugbrød. Men man kan med fordel give dem en smule salt og citronsaft. Skal det være i luksusklassen, så prøve at servere det sammen med en smule ramsløgsaioli. Et glas kold hvidvin til fuldender dette dejlige påskemåltid.

Det er naturligvis stenbiderhunnen, der leverer delikatesserne – hun kaldes for resten også en Kulso. I Agger blev hun tidligere kaldet Kulbasse. De blå hunner, som var tykke af rogn, blev tidligere kastet tilbage i havet, for de var ikke værd at spise. Men den røde han var en god spisefisk, efter ’frakken’ var blevet trukket af ham dvs. når han var blevet flået. Det hvide kød smagte fint kogt eller stegt, mente de gamle fiskere i Agger.