Brød med sødskærm


Ny og frisk sødskærm. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://ornit.dk/">ornit.dk</a>.

Ny og frisk sødskærm. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.

Lige nu i påsken spirer de første små planter frem af sødskærm. Delikate og lysegrønne er de – og spiselige. De har en umiskendelig duft og smag af anis. Hvis du gnider et blad fremkommer der en tydelig anisduft. Dette er værd at huske så man ikke forveksler den med skarntyde, som er meget giftig; men sjælden i Thy.

Sødskærm eller spansk kørvel som den også kaldes kom til landet med munkene og blev brugt som lægeurt mod blodmangel.

Du kan anvende bladene til salat sammen med andre spæde blade af eksempelvis skvalderkål, det også spirer frem netop nu. Eller prøv at pynte dit hjemmebagte fuldkornsbrød med de fine blade, som faktisk bevarer deres grønne farve.

Du kan også give dit brød en smule anissmag ved at tilsætte dejen hakkede blade af sødskærm. Smagen går fint sammen med spegepølse.

Opskrift:
120 g knækkede hvedekerner (gives et opkog i 2 dl vand og køles af)
Ca. 450 g hvedemel (du kan erstatte en del af melet med speltmel)
3 dl skummetmælk
35 g gær
15 g smør
1 tsk salt

Smørret smeltes og mælk tilsættes. Gæren røres ud i mælken og salt tilsættes. Tilsæt halvdelen af melet og resten lidt efter lidt.
Hvis du kunne tænke dig at brødet skulle have en smule smag af anis, kan du tilsætte en håndfuld fintsnittede sødskærmblade.
Dejen stilles lunt ½ time, til den er hævet. Dejen æltes igennem – tilsæt efter behov lidt mere mel.
Brødet formes og stilles til efterhævning ca. 20 min.
Nu pensles brødet forsigtigt med æg og de skyllede sødskærmblade lægges på brødet. Bladene pensles en ekstra gang så de hænger godt ved.
Brødet bages ved 200 grader i ca. 25 min.

Nybagt brød med sødskærm. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/<a href="http://ornit.dk/">ornit.dk</a>.

Nybagt brød med sødskærm. Foto: Jørgen Peter Kjeldsen/ornit.dk.